
„Sárgarépa, fehér gyökér, tehát petrezselyem, ugye általában zeller is kell hozzá, persze petrezselyem zöldje, és általában szoktak hozzá venni egy kevés kis karalábét" – egy finom húsleves nélkülözhetetlen alapanyagai ezek. Idén jóval többet kell fizetni értük, mint tavaly. Duplájára emelkedett a gyökérzöldségek ára, de drágult a hagyma és a burgonya is. Mindennek természetesen nem örülnek a vevők.
„Különösen a nyugdíjasoknak nagyon kellemetlen, és azoknak, akik minden héten sütnek-főznek, és még várják a gyerekeket is haza, az unokákat haza a régi finom ízekért, azokat különösen érinti ez a magas ár"– mondja Sipos László.
Az áremelkedés legfőbb oka, hogy gyenge volt tavaly a termés, és fogyóban a raktározott készlet.
„Nagy volt a szárazság, főleg a tenyészidő végén ezeknek a gyökérzöldségeknek, és elsősorban ez az oka. Meg hát az is, hogy a járulékos költségek, vegyszerárak, öntözővíz, egyéb költségek, azok is megnövekedtek"– nyilatkozta Milei István őstermelő.
A termelők úgy vélik, rendkívüli a mostani helyzet. Bíznak abban, hogy idén sok csapadékhoz jutnak a zöldségek, jó lesz a termés, így néhány hónap múlva ismét a megszokott árakon kínálhatják azokat.