NapindítóHíradóVezércikkPaláverBayer ShowLáncreakcióRadarMonitorKommentHírFM
HírTvxAdattár Hír TV
Szigorúbban szabályozzák a kürtőskalács receptjét

Szigorúbban szabályozzák a kürtőskalács receptjét

Az előállítás módját, illetve a felhasznált alapanyagok minőségét is rögzítik.

  • 2017. június 22., csütörtök 07:26
Vágólapra másolva!

Szigorítja a kürtőskalácsra vonatkozó szabályokat a szaktárca: a napokban megjelent leírás a receptúra mellett az előállítás módját, illetve a felhasznált alapanyagok minőségét is rögzíti – írja a Magyar Idők.

A leírás alapján kürtőskalácsnak csak azt a hagyományos technológiával, kelt tésztából készült csavart édességet lehet nevezni,

  • amelynek hossza legalább 17 centiméter, kisebbik belső átmérője pedig eléri az 5 centimétert;
  • készítése során a kelt tésztát a sütődorongra tekerik, felületét cukorral borítják, majd parázs vagy más sugárzó hő mellett kisütik;
  • a külső, karamellizált cukormáz fényes, ropogós, az édes tészta egyenletesen át van sülve, puha és foszlós.

A szabályozás két kategóriát különböztet meg: a hagyományos kürtőskalácsot és vásári változatát. A tradicionális termék kizárólag vajból készülhet, a vásári kürtőskalács készítése során a vaj olajjal vagy margarinnal, a tojás tojásporral, a tej tejporral helyettesíthető. Ez esetben azonban a termék csomagolásán fel kell tüntetni, hogy nem a hagyományos termékről, hanem vásári változatáról van szó. A gyengébb minőségi kategóriában engedélyezik a különböző ízesítők használatát, így a tésztába kerülhet citromhéj, citromlé, rum, mazsola vagy apróra vágott szárított gyümölcs, vaníliarúd helyett pedig aromával dolgozhatnak az árusok – teszi hozzá a lap.

A jövőben csak akkor használhatják a gyártók a kürtőskalács megnevezést, ha megfelelnek a kritériumoknak. A sütéstől számított négy óra elteltével tilos a forgalmazás.

Továbbiak a témában