
Kolbászmérgezés veszélyére figyelmeztet a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih).
A hatóság közlése szerint már négyen betegedtek meg botulizmusban, a gyanú szerint Keksz Zsolt egri kistermelő készítményeitől. A Nébih ezért elővigyázatosságból azt kéri a lakosságtól, hogy a vizsgálatok lezárultáig ne fogyasszanak a kistermelő Gourmand Company márkajelzésű készítményeiből, amelyek biopiacokon, delikáteszboltokban, bioüzletekben, fesztiválokon vagy internetes megrendeléssel kerültek forgalomba.
Felhívják a figyelmet arra is: ha valaki fogyasztott ezekből a termékekből az elmúlt hetekben és nehezen azonosítható tünetekkel megbetegedett, forduljon azonnal orvoshoz és vigye magával a készítményt, vagy annak maradékát, esetleg az üres üveget.
A botulizmust a rosszul hőkezelt, vagy hibásan pácolt és helytelenül tárolt élelmiszerekben termelődő baktérium toxinja okozza. A betegség orvosi ellátás nélkül akár halálhoz is vezethet.