NapindítóHíradóVezércikkPaláverBayer ShowLáncreakcióRadarMonitorKommentHírFM
HírTvAdattár A Hír TV belföldi hírei
Folytatódik a harc a munkaerőhiánnyal

Folytatódik a harc a munkaerőhiánnyal

Tisztességes fizetés és rendes bánásmód kell a dolgozóknak - a vendéglátósok szerint nehéz, de nem lehetetlen munkaerőt találni a Balaton-parton. Problémát jelent, hogy sokan megfelelő tapasztalat és képzettség nélkül keresnének annyit, mint a külföldre vándorolt szakemberek.

  • 2018. június 01., péntek 12:39
Vágólapra másolva!

Nem könnyű jó munkaerőt találni, pedig megfizetné – mondta egy strandi büfé tulajdonosa, aki maga is végigdolgozza feleségével együtt a szezont.

„Nagyon sokan kimentek külföldre dolgozni, aki itthon maradt, egy része nem is akar dolgozni, és akik jelentkeznek, két-három nap után elmennek, csábítják ide, csábítják oda, és ahol többet ígérnek, oda mennek. Tehát nagyon nehéz most az embereket úgymond összegyűjteni” - mondta el Belényesi László.

A médiában több helyen megjelent, hogy a siófoki Petőfi sétányon akár egymillió forintot is fizetnek havonta a szakácsoknak. Tény, hogy sok helyen hirdeti tábla, dolgozót keresnek, de ez az összeg messze állhat a valóságtól a balatonlellei yachtklub vezetője szerint.

„Szeretnék beiratkozni egy tanfolyamra ahhoz a vállalkozóhoz, aki egy egymilliós fizetést meg tud termelni a kollégáinak. Európában sem tudok olyan éttermet, ahol ilyen béreket fizetnek, és Magyarországon sem tudok éttermet. Én azt gondolom, hogy nagyon káros, és nagyon-nagyon kontraproduktív kommunikációt eredményez, és innentől az iskolapadból kiesett kezdő szakács is elhiszi, hogy az ő munkája ennyit érhet” - véli Tóth Balázs.

Minden balatoni vendéglátóhely küzd a munkaerőhiánnyal. Egyrészt mert sokan mennek külföldre dolgozni, másrészt pedig a vendéglátós szakmát tanulni vágyók száma is kevés. A siófoki szakképzési centrumban emelt szintű képzés indításával változtatnának ezen.

„Több mint 30 millió forintból fogjuk felújítani a Szindbád tanéttermünket, és megpróbáljuk olyanná varázsolni, ami tényleg a minőségi környezetet már a gyakorlati képzőhelyen megmutatja a diáknak, tehát ne csak akkor találkozzon minőségi környezettel, amikor külső gyakorlati képző helyen van, hanem az iskola falain belül is” - mondta a centrum főigazgatója, Szamosi Lóránt.

A vendéglátóhelyek üzemeltetői a szezonhosszabbításban látnák a megoldást, mert úgy nagyobb esély lenne megtartani a dolgozókat, ha nem csak két hónapra szegődtetnék őket.