
Egymásra érett a fóliás és a szabadföldi eper. Utóbbi sokkal ízletesebb, de ezt a piac nem fizeti meg. Az ország egyik legjobb termőterületén a Somogy megyei Csökölyben a napokban kezdték szedni a szabadban érleltet. A helyi termelők arra panaszkodnak, sokan visszaélnek a nevükkel, és azt is csökölyinek árulják, ami nem a környékükön termett.
Csököly környékén a homokos föld ideális talajt jelent a jó minőségű epernek. A fóliás gyümölcs már hetek óta a piacon van, de a szabadban érlelődött ízletesebb. A minőségi különbséget azonban a vevők nem fizetik, meg mondják a termelők. A helyiek büszkék arra, hogy a náluk termett eper országos hírű. Az ügyeskedők ezt ki is használják, és csökölyinek adják el azt is, ami nem ott termett.
A fólia alatt nevelt eper lassan elfogy a piacokról, a szabadföldi azonban csak most kezd beérni. Az árat ez nem befolyásolja, kilója az idény végéig 1000 forint körül marad.