
Elkezdték őrölni a magyarok kenyerének szánt búzát a szigetvári malomban. A nemzet összetartozását jelképező kenyér alapanyagát, a szomszédos országok magyarok lakta területein élők, valamint hazánk megyéi és városai adták össze. Augusztus 20-án az ebből készült cipókat árulják majd Pécsett, és Erdő Péter bíboros, prímás, esztergom–budapesti érsek is ezt a kenyeret áldja majd meg.
Az ország valamennyi megyéjéből, valamint a Kárpát-medence magyarok lakta területeiről felajánlott 25 tonna búza nagy részét a történelem egyik legismertebb csatájának helyszínén, Szigetváron őrlik meg. Az összeöntött alapanyag kiváló minőségű, sikértartalma több mint 31 százalék. A munkával várhatóan egy nap alatt végeznek.
– Szakmailag az az igény, hogy többféle búza legyen összekavarva, mert abból egy homogénebb lisztet lehet előállítani, tehát a minőséget ez javítja – fogalmazott a Hír TV-nek Brigovácz Mátyás, a Szigetvári Malomüzem főmolnára.
A nemzet összetartozását jelképező maradék búzát egy másik jelentős történelmi helyszínen, Mohácson, a Csele patak melletti vízimalomban dolgozzák fel. Erre egész napos fesztivál keretében, szombaton kerül sor.
A magyarok kenyeréből sült kis cipókat az államalapítás ünnepén Pécsett árulják majd. A befolyt összegből a város egyik gyermekétkeztetési alapítványát támogatják, a maradék lisztet pedig a dévai Szent Ferenc Alapítvány árvái kapják meg.