
Több szaloncukor és csokimikulás is lekerül a polcokról jövőre az új transzzsírszabályozás miatt. Idén karácsonykor még megvásárolhatók ezek a termékek, pedig a táplálkozástudományi intézet kimutatása szerint a megengedettnél több káros anyag van bennük. A múlt héten megjelent transzzsírtartalmat szabályozó rendelet ugyanis 90 napos türelmi időt hagy a gyártóknak. A legtöbb káros anyagot a kakaóbevonóval készült édességekben találták.
Leginkább az olcsó édességekben magas a transzzsírtartalom. A gyártók egy része már a rendelet bevezetésének híre után csökkentette az élelmiszerekben a transzzsírtartalmat – állítja a táplálkozástudományi intézet. A cégeknek mostantól 90 napjuk van az átállásra.
Becslések szerint Magyarországon évente körülbelül ezer ember halálát okozzák az élelmiszerekben található transzzsírsavak. Ebből a napi két gramm feletti bevitel már tönkreteszi az ereket, szívinfarktust, érelzáródást, meddőséget okozhat. A jövőben azokat a termékeket nem lehet majd árulni, amelyben a transzzsír meghaladja az összes zsírtartalom két százalékát.
Az Európai Unióban 2003-ban Dániában csökkentették először a transzzsírsavak tartalmát az élelmiszerekben, és a kutatások azt bizonyítják, hogy ennek hatására a szív- és érrendszeri betegségek halálozási aránya 20 százalékra esett vissza.