NapindítóHíradóVezércikkPaláverBayer ShowLáncreakcióRadarMonitorKommentHírFM
HírTvAdattár A Hír TV színes hírei

Megkezdődtek a Márton-napi programok

Megkezdődtek a Márton-napi programok. Villányban bemutatták az idei termés első borát, a portugiesert és az ebből készült rozét is. Márton napja a 40 napos karácsonyi böjt előtti utolsó ünnepnap.

  • 2015. november 07., szombat 11:15
Vágólapra másolva!

„Aki Márton napján libát nem eszik, egész évben éhezik” – tartja a szólás. Éppen ezért ilyenkor a legtöbb étterem és pincészet libavacsorával és újborral készül. Villányban évek óta sült libacomb, lángolt libakolbász és tepertő is kerül az asztalra. „Vannak olyan ételek, amiket nem tudunk levenni. A liba, füstölt libakolbász, a libatepertő, ezek mind ilyen hagyományos ételek, ezeket nem vesszük le, a többit szoktuk variálni az előételekbe és a főételekbe” – mondta Nemes Gáborné Barbara séf.

A Márton-napi népszokásoknak több eredete is létezik. Egyrészről a mezőgazdasági munkák végéhez kötik, másrészről pedig ahhoz a legendához, amely szerint Szent Márton, a borok bírálója egy libaólban próbált elrejtőzni, amikor püspökké akarták megválasztani, de a ludak elárulták gágogásukkal. Ezekre a népszokásokra építenek az éttermek és pincészetek is, ahol ilyenkor több ezer ínyenc fordul meg. „Ez mindig arról szól, hogy az új oportó borunkat elkészítjük erre a napra, és bemutatjuk a közönségnek, pár szót szólunk az évjáratról, 2015-ös év az egy fantasztikus év volt, nagyon szép gyümölcsízű, szép színű bort tudtunk előállítani” – mondta Boch József borász.

Márton napja a 40 napos karácsonyi böjt előtti utolsó ünnepnap, ezért ezen a napon országszerte tartanak lakomákat, bálokat és vásárokat egyaránt.