
Két Michelin-csillagos étterem és az egyik budapesti luxusszálloda éttermének séfje is bekerült a Bocuse d’Or magyarországi döntőjébe. A világ talán legrangosabb szakácsversenyének európai fináléját is Budapesten tartják jövő májusban – több mint egymilliárd forintos kormányzati támogatással.
A fazékban pagodakarfiol, a séf kezében pedig flambírozópisztoly. Kovács Attila Kecskemétről érkezett a világ egyik legrangosabb főzőversenyének, a Bocuse d’Or-nak a magyarországi selejtezőjére. Hozzá hasonlóan tíz versenytársa is neves éttermekben szakács. Tokhal és szarvasborjú volt az alapanyag, a fogások elkészítésére négy órát kaptak.
Kovács Attila a tokhalból marinált filét és mignont tett a bírálóbizottság elé, lencséből készített szósszal és salátával. „A második fogásom egy szarvasborjúgerinc, egy kis szarvasgombás sütőtökkrém, mangalicaszalonnás pagodakarfiollal, egy kis korianderes sütőtökkonkasszéval, meg kétféle birsalmával” – magyarázta a versenyző.
A hal- és a húsételt külön zsűri bírálta el. „Nagyon színvonalas a magyar csapat, nagyon jó, sőt európai szintű gasztronómiai tudással rendelkeznek a selejtezőn megjelentek. Azt láttam, hogy ügyelnek a tisztaságra, rendezetten dolgoznak, többeknek nagy esélye van bekerülni a legjobbak közé” – nyilatkozta Christian Meyer zsűritag.
A selejtezőből hat séf került be a februári, magyarországi döntőbe. A nyertesnek két hónapja marad arra, hogy felkészüljön a Bocuse d’Or európai fináléjára, amelynek Budapest ad helyet jövő májusban. A kormány 1,3 milliárd forinttal támogatja a szakácsverseny megrendezését. „Ebben minden benne van. Benne van az alapanyag, benne van minden olyan költség, például a mai versenynek a költsége, minden benne van ebben a költségvetésben” – mondta Hamvas Zoltán, a Bocuse d’Or Akadémia elnöke.
A Bocuse d’Or világdöntőjében volt már magyar szakács, 2013-ban Széll Tamás a tizedik helyen végzett.