
Forraltborfőző és fánksütő versenyt rendeztek Balatonakaliban. A tóparti településen több mint egy évtizede a fesztivállal nyitják az új évet.
Több száz fánk készült a balatonakali rendezvényre, de sokan neveztek be a fánksütő versenyre is. Akik járatosak ennek a farsangi tésztának az elkészítésében, azt mondják, nem bonyolult, de van, amire oda kell figyelni a kelesztésnél és a sütésnél. „Jó meleg hely kell, és nagyon jó tésztát kell neki csinálni, és hólyagosnak kell lenni, lassan sütni, és akkor szalagos fánk lesz” – tanácsolta Bakonyi Istvánné.
A fánkok mellett a forralt borok is versenyeztek Balatonakaliban. „Úgy készítettem a vörösbort, hogy legelőször vízben a fűszereket feloldottam, felfőztem, leszűrtem, és úgy tettem bele a bort, azt nem lehet forralni, csak melegíteni. És ebből jó minőségű lesz, most kékoportót csináltunk, biztos nagyon jó lesz” – fejezte ki reményét Krajcz József.
A jó forralt bor titka, hogy jó minőségű borból készítik és nem kell vizezni. Legtöbbször fahéjat, szegfűszeget és gyömbért tesznek bele, de a fűszerezést sem szabad túlzásba vinni – mondja a zsűri egyik tagja. „Ne legyen túl elédesítve ez a bor, a bornak jöjjön ki a habitusa, a bornak a gyönyörű aromája, az íze, és ez a leglényegesebb dolog, és az sem igaz, hogy százféle fűszert kell belerakni, nem, két-három fűszert, és ebből a bor domináljon” – mondta Punk Ferenc zsűritag.
A forralt bor ókori találmány, már a rómaiak is itták. Akkoriban azért fűszerezték a bort, hogy az tovább eltartható legyen. Ma viszont a jól elkészített forralt bor akár igazi különlegesség is lehet.