NapindítóHíradóVezércikkPaláverBayer ShowLáncreakcióRadarMonitorKommentHírFM
HírTvRadar
Radar - Okos étkezés az elbutulás ellenszere

Radar - Okos étkezés az elbutulás ellenszere

Az alzheimer-kór, vagyis az időskori elbutulás az agysejtek pusztulásának következménye, amelynek kialakulásához több tényező is hozzájárulhat. Az egészségmegőrzés egyik alappillére, hogy mit eszünk. Mi most egy dietetikus segítségével arra kerestük a választ, hogy mi a kapcsolat az étkezés és a demencia kialakulása között.

  • 2022. december 15., csütörtök 18:16
Vágólapra másolva!

Feledékenység, idő és térbeli tájékozódási zavar, személyiség és hangulatváltozások és a szociális élettől való visszavonulás mind kezdeti jelei lehetnek az agy leépülésének vagyis a demenciának. Az bizonyos, hogy az elbutulás a civilizált világ betegsége, azonban azt még nem lehet biztosan kijelenteni, hogy mi vezet a kialakulásához.

Ismert továbbá, hogy az érintettek agyában fehérjelerakódások jönnek létre, toxikus hatást gyakorolva az idegsejtekre. Ennek oka pedig a kutatások szerint a tányérunkon keresendő. Az alzheimer kórt már harmadik típusú diabéteszként is említik a dietetikusok.

Az egészséges ételek mellett a táplálékkiegészítők ugyanígy hatásosak a megelőzésben. A ginkó biloba, a q10 enzim és a C, B valamint E vitaminok ugyancsak a kognitív képességek frissen tartásában játszanak nagy szerepet.