
A gazdák és gazdaságok tekintélyes része még mindig tépelődik azon, hogy vessen vagy ne vessen repcét. Mi egy olyan gazdaságban jártunk Borsodban, ahol már jó néhány napja kikelt, és mára négy-hat levelesre nőtt a növény. A kulcsfogalom: a víztakarékos művelési mód.
Új állatfajta a hazai tenyésztésben és új, hazai alapanyag a gasztronómiában. A legendás japán húsmarhát már idehaza is tenyésztik a Mecsekalján. Akik meg akarják kóstolni a különlegességet, már vásárolhatnak a konyhai alapanyagból. Az ünnepi asztalra kerülhet ezentúl az eddig csak filmeken látott marhából.
Buta, a valóságtól idegen jogszabályok. A mostanában rendszeres gyomlálás ellenére még mindig akad belőlük jó néhány. Ilyen például az a kitétel, amely szerint maximum 15-en foglalhatnak helyet a falusi vendéglátás vendégasztalánál. A körülbelül négy éve keletkezett jogszabályt mostanában nem ellenőrzi a hatóság, de az igazi megoldás a limit eltörlése lenne.