
Tudják, mennyibe kerül egy kilogramm fokhagyma mostanában a piacon, vagy éppen a szupermarketek zöldség osztályán? Több mint ezer forintba. Ez csak az egyik motívum volt ahhoz, hogy Gánton egy fiatal gazda, Mézner Antal fokhagymatermesztésbe fogott, méghozzá nagyban. Az itteni konyhakertekben évtizedek óta szépen terem ez a növény. Alkalmas és szabad földterület is akad a településen bőven. Az idei a tesztév a fiatalember számára. Ha sikerül a kísérlet, másoknak is munkaalkalmat jelenthet a most induló vállalkozás.
Gyuricza Csabával, a SZIE dékánjával latolgatjuk az idei aratási kilátásokat. Mennyiségről, felvásárlási árról, minőségről még nem lehet biztosat mondani. Ami bizonyos máris: gyors aratás lesz az idei.
Zászlós Tiborral a bő meggytermés okozta feszültségekről ejtünk szót. A NAK alelnöke szerint a nagy termés levezetésében sokat segítene, ha újraélesztenék sok-sok háztartásban a befőzés (lekvár, kompót, szörp…) hagyományát. Egyébként a meggy az egyik legértékesebb gyümölcsünk, élettani hatása kiváló.
Berekfürdőn az általános iskola diákjai tanulmányi kirándulásra mentek a helyi biogazdaságba. Lovas fogatokkal járták be az állattartó telepeket, a kertészetet és megkóstolták a helyi egészséges élelmiszereket is.