
Néhány napon belül kezdődik az igazi barackszezon, a boltokban most árusított gyümölcs még dél-európai. A várható hétvégi meleg megérleli még a dél-alföldi gyümölcsösök kincseit is. Bordány határában a Lajkó család több mint tíz hektáron termeszti a barackot. Lajkó Andrásné Inci szerint egyre több a tudatos gyümölcsvásárló, a fővárosban is mind többen vannak tisztában azzal, hogy mennyivel ízgazdagabb az éretten szüretelt magyar barack, mint a hosszú szállítás miatt féléretten leszakított külföldi.
Üllésen biobodza-ültetvényen jártunk. Itt a tulajdonos a gyümölcs egy részét saját maga dolgozza fel. Az elmúlt években egész termékcsaládot fejlesztett ki.
Az ország más vidéke: Gyöngyöspata. Itt találkoztunk Laczkó Gyula növényvédelmi repülővel és borásszal. A helikopterek hangára és a borház szomszédai egymásnak. A pilóta szerint elképzelhetetlen, hogy a szőlősorok között gépek dolgozzanak, ő a kézműves borászat feltétlen híve.