NapindítóHíradóVezércikkPaláverBayer ShowLáncreakcióRadarMonitorKommentHírFM
HírTvBelföld
Leszüretelték a csabagyöngyét

Leszüretelték a csabagyöngyét

Leszüretelték a csabagyöngyét a Somogy megyei Ordacsehiben. Hagyományosan itt érik először ez a szőlőfajta, amelyből friss, gyümölcsös bor készül. A nedű várhatóan szeptemberben kerül a boltok polcaira. Az időjárás kegyes volt, így a termés minősége jónak ígérkezik.

  • 2020. augusztus 08., szombat 19:32
Vágólapra másolva!

Dolgozik a speciális kombájn Ordacsehiben. Hagyományosan a Somogy megyei településen kezdődött meg a szüret a csabagyöngyével. Az előző néhány évhez képest most 1-2 hét csúszásban vannak a munkával. A május egy kicsit hűvösebb volt az átlagosnál, viszont a júliusi jó időben behozta érését a szőlő.

„Egyébként normál esetben, ha a sok évi átlagot nézem, akkor augusztus első napjaiban van a szüret. Tehát teljesen időben vagyunk, ez a minőségén is látszik, mert nagyon szép, jó minőséggel jön be. Közepes a mennyiség, te hát az nem kiemelkedő. de ez nem is olyan óriási probléma, hiszen alapvetően egy túltermelési válságban vagyunk az elmúlt 2-3 évben"

- mondta Varga Máté, a Varga Pincészet borásza.

A legkorábban érő szőlőfajtából 90 tonna termést vár a Varga Pincészet. A leszüretelt gyümölcsből így 90 ezer palack csabagyöngye bor készülhet.

„Könnyed, friss gyümölcsös bor készül belőle, és, amiért a legjobban szeretjük, hogy az elsődleges szőlő ízek megmaradnak az erjedés után is. Tehát, amikor kortyoljuk egy hűvös nyári vagy őszi estén, akkor tényleg, mintha egy alkoholos szőlőlébe kóstolnánk"

- fogalmazott a borász.

Fontos, hogy gyorsan és épségben kerüljenek a kamionokba a szőlőszemek, éppen ezért Ordacsehiben a kézi munka helyett speciális, szüretelő kombájn szedte a fürtöket.

„Ezekkel a korszerű támrendszerekkel és ezekkel a korszerű kombájnokkal olyan minőségű alapanyagot tudunk leszüretelni, ami nagyságrenddel jobb, mint a kézi szüret. És az sem mindegy, ugye, hogy mondjuk a kézi szüret során, amikor elkezdik szedni a szőlőt, mire megtelik a konténer, addigra már 10-11 óra van vagy délután és akkor kerül a kamionra és akkor viszik el. A kombájnolásnál szinte azonnal, pillanatokon belül megtelik és sokkal hamarabb a borászati üzemhez kerül és el tudják kezdeni a technológiát"

- mondta Tavaszi József, a Balaton Agrár Zrt. elnök-vezérigazgatója.

A csabagyöngye szüretével így gyorsan, egy napon belül végeztek Ordacsehiben. Az idei első bor várhatóan szeptember elejére készül el belőle. A szüret pár héten belül az irsai olivérrel folytatódik a Balatonnál.

HírTV