NapindítóHíradóVezércikkPaláverBayer ShowLáncreakcióRadarMonitorKommentHírFM
HírTvGazdaság
Nem a műhúsra!

Nem a műhúsra!

A műhús terjedésének következményei beláthatatlanok, térnyerése mind a termelőket, mind a fogyasztókat veszélyeztetheti - mondta Nagy István szerdán Budapesten, a Magyarországi Olasz Kereskedelmi Kamara (Camera di Commecio Italiana per l’Ungheria) és a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) rendezvényén.

  • 2025. június 25., szerda 14:14
Vágólapra másolva!

Az agrárminiszter hangsúlyozta, hogy az állati szövetek mesterséges tenyésztésével előállított hússal szemben társadalmi, gazdasági, egészségügyi és etikai kifogások egyaránt fölmerülhetnek. A helyettesítő termékek nem egyenértékűek a valódi hússal, mert nem tartalmazzák ugyanazokat a tápanyagokat, ezért a tárcavezető szerint a műhúst húsnak nevezni a "fogyasztók becsapása". Szükség lehet a jelölési szabályok szigorítására is, hogy egyértelműen el lehessen határolni a hagyományos termékektől a helyettesítőket.

Nagy István kérte az Európai Bizottságtól a hagyományos húskészítmények védelmét, és bár a műhús az EU-ban még nem engedélyezett, a brüsszeli álláspont szerint - tette hozzá - a laboratóriumi hús új élelmiszer, és amennyiben megkapja a jóváhagyást, kötelezően árusítani kell majd minden tagállamban.

Az élelmiszerelőállítást azért is kell a termőföldhöz kötve megőrizni, mert ez fenntarthatósági szempontból indokolt.

- hangsúlyozta.

A miniszter hozzátette, hogy e kockázatok megelőzése érdekében készült a műhús előállítását és forgalmazását akadályozó törvényjavaslat is. A világ szegényebb volna egyediség nélkül, a kormány ezért elkötelezett a hagyományos értékek védelmében, ebben számít Olaszország támogatására is. A lopakodó brüsszeli jogalkotás az értékeket és a kultúrákat veszélyezteti, érdemes tehát küzdeni ellene, minden erőt összpontosítva a hagyományos életformák védelmében - fogalmazott.

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) elnöke szerint másolatot ma már mindenből lehet készíteni akkor is, ha senki nem kérte.

Sajnos az állattartók világszerte egyre erősebb támadás alatt állnak, noha a tevékenységük hozzájárul a vidék fennmaradásához, ezért mind Magyarország, mind Olaszország kiemelt jelentőségűnek tekinti.

Olaszország mezőgazdasági minisztere a műhúst központi kérdésnek tekinti az élelmiszeripari hagyományok védelmében. Francesco Lollobrigida az eseményre küldött üdvözlő levelében úgy fogalmazott, hogy minden kísérlet, amely mesterséges élelmiszert akar létrehozni, veszélyeztetheti a mezőgazdaságot, az élelmiszeripart és az emberek egészségét.

Az innovációknak nem a természet helyettesítésére, hanem a tiszteletére kell törekednie, miként az emberiség szellemi örökségét képező mediterrán étrend is szorosan kapcsolódik a biológiai sokféleséghez, a földhöz és földművességhez, hiszen az élelmiszer nem csupán táplálék, hanem kultúra, termőhely és egészség is egyben - hangsúlyozta a tárcavezető, egyúttal közölte, hogy az olasz kormány támogatja Magyarország álláspontját az eredetiségre épülő mezőgazdaság védelme érdekében.

Fotó: Shutterstock