
300 kiló húsból és 30 kiló vöröshagymából készülhet el a világ legnagyobb kocsonyája. A miskolci szakácsok az ételt a kocsonyafarsang látogatói között osztják ki. A rendezvény tegnap kezdődött és a hét végéig tart.
Mazsorettek és fúvósok felvonulásával kezdődött meg csütörtök délután a kocsonyafesztivál Miskolcon. A városban ma is népszerű étel a kocsonya, bár sokféleképpen készítik. A miskolci szakácsok arra vállalkoztak, hogy elkészítik a világ legnagyobb kocsonyáját. Ehhez több mint 300 kiló húst és mintegy 30 kiló vöröshagymát használnak fel.
„Fejbőr, köröm, kis füstölt hús, tehát minden itt van. Hegyes erős paprika, fokhagyma, vörös hagyma. Minden, mi szem-szájnak ingere, bele fog kerülni ebbe az üstbe. Hajnali kettő óráig fogjuk főzni vagy háromig. De terveink szerint 3 órára már kiderítjük” – mondta Zsóka Roland, a Miskolci Közintézmény-működtető Központ élelmezési igazgatója.
1200 adag ételt azok között osztanak szét, akik előre regisztráltak a rendezvény honlapján. A hivatalos megnyitót a Városháza dísztermében tartották. Miskolc polgármestere itt arról beszélt, hogy a fesztivál egyre népszerűbb az országban.
„A miskolci kocsonyafarsang az első a nagy magyar téli fesztiválok közül. Éppen ezért láthatóan Miskolc utcái teli vannak. A több száz árus, a több mint száz előadóművész különösen nagy érdeklődésre tarthat számot” – fejtette ki Miskolc polgármestere, Kriza Ákos.
A fesztivál öt napja alatt esténként koncertekkel, napközben családi és gyermekprogramokkal várják az érdeklődőket.