NapindítóHíradóVezércikkPaláverBayer ShowLáncreakcióRadarMonitorKommentHírFM
HírTvGazdaság

Állandó piacrészt kaptak a biotermelők

Állandó piacrészt kaptak Székesfehérváron a biotermelők, a gazdálkodók immár hétköznap is működő standjait Budai Gyula adta át. A Vidékfejlesztési Minisztérium államtitkára a rendezvényen emlékeztetett: a kormány a Tanyafejlesztési programmal is azt ösztönzi, hogy még több ilyen piac nyíljon, hogy a helyi termelők könnyebben adhassák el áruikat.

  • 2013. november 23., szombat 19:35
Vágólapra másolva!

Minden szombaton több mint ötven standdal várják a vevőket, a biopiac egy része pedig mostantól egész héten nyitva tart. A standállítás feltételeit szigorúan veszi a tulajdonos. „A fő kritérium az, hogy termelő legyen a saját árujával, mondja meg, hogy hol gazdálkodik, mutassa meg, nagyon sokszor el is megyünk, gyakorlatilag ez a hitelesség záloga” – mondta Peretsényi György, a Jancsárkert termelői és biopiac tulajdonosa.

Az árusok szerint a siker titka, hogy a vásárlók tudják, itt mindig jó minőségű termékeket kapnak. „Húsvét környékén kezdtük az értékesítést, és most már vannak olyan szombatok, ahol 15 perces soraink állnak, azt kell mondani, hogy szeretik a termékeinket. Ez annyira jó, mert amit egész évben dolgozunk hétfőtől vasárnapig, szombaton visszakapjuk a kedves vásárlótól” – mondta egy őstermelő.

Budai Gyula szerint egy évekkel ezelőtti rossz kormánydöntés miatt csökkent jelentősen országszerte a helyi piacok száma. A mostani kabinet viszont a Tanyafejlesztési program keretében 2011 óta mintegy 5,8 milliárd forint támogatást osztott szét ilyen célra – hangsúlyozta a vidékfejlesztési államtitkár. „Nagyon fontos a tanyasi termékek piacra jutásának elősegítése, amely révén az elmúlt három évben közel ötven új piac tudott létrejönni Magyarországon. Olyan helyi piacokról beszélünk, amelyek korábban megszűntek, ezeket sikerült újjáéleszteni.”

Szakemberek szerint az elmúlt években újra egyre többen kezdenek otthon gazdálkodni, hogy termelői piacokra vagy akár csak saját maguknak állítsanak elő egészséges élelmiszereket.