
A rendszerváltozás után majdnem kihalt a mangalica, mostanra azonban több mint 80 ezresre nőtt az állomány. A szakemberek szerint érdemes fejleszteni az ágazatot, a fajta húsának ugyanis alacsonyabb a koleszterintartalma, mint a házisertésének, és finomabb is. Az ízekről személyesen is meggyőződhettek vasárnap a Debreceni Mangalica Napok vendégei.
Lustálkodtak a göndör szőrű mangalicák Debrecen főterén. Az őstermelők állítják, e sertésfajta húsa még a csirkéénél is egészségesebb. A debreceniek szerint nemcsak egészséges, hanem finom is a mangalicából készült étel.
A rendszerváltozás környékén egyébként majdnem kihalt a mangalica, akkor mindössze kétszáz példány élt. Az ellenőrzött tenyésztésnek köszönhetően mostanra 80 ezerre nőtt a számuk. A fajta megmentése Debrecenhez kötődik. Pajna Zoltán alpolgármester szerint a sertésfajta jelentős exportcikke is az országnak, ezért fontos, hogy minél többen megismerjék, az őstermelők pedig közvetlenül is tudják értékesíteni a mangalicából készült finomságokat.
A fesztiválon az ízletes ételek mellett színes kulturális programokkal is várják a látogatókat.