NapindítóHíradóVezércikkPaláverBayer ShowLáncreakcióRadarMonitorKommentHírFM
HírTvSzínes

Nemzetközivé nőtte ki magát a Budavári Borfesztivál

Idén Portugáliából, Horvátországból is érkeztek borászok a Budavári Borfesztiválra. A szakemberek szerint a magyar prémiumborok versenyképesek a neves francia, olasz borokkal. A középkategóriás, mindennapi fogyasztásra szánt borokban kellene előretörni.

  • 2013. szeptember 15., vasárnap 18:06
Vágólapra másolva!

Nadia barátaival Franciaországból érkezett a Budavári Borfesztiválra, az egyik pavilonnál egy tokaji nedűt kóstolt. „Nagyon érdekes, sok különböző íz van benne. Ízlik, mert likőrös bor. Nagyon boldog vagyok, hogy Franciaországon kívül is találtam különleges bort” – fogalmazott.

A borfesztiválra csaknem kétszáz kiállító hozta el nedűjét. „1500 négyzetméter faházat építettünk, több mint ötezer méter erősáramú kábelt húztunk ki, körülbelül ezer méter vízellátó hálózatot, csatornabekötéseket, vécéket, két nagyszínpadot építettünk” – mondta Surmay Gábor, a fesztivál kivitelezője.

A budavári fesztivál már nemzetközivé nőtte ki magát, Portugáliából is érkeztek kiállítók. A Délvidékről is jöttek borászok: Szabóék a horvátországi Karancsról ötféle bort hoztak. „Nekünk nagy megtiszteltetés és lehetőség, hogy megismerjék a borainkat” – mondta Szabó Andrea, a Szabó Családi Pincészet marketingmenedzsere.

Szakemberek szerint a magyar prémiumborok, amelyek a borfesztiválon is szerepelnek, versenyképesek a neves francia, olasz borokkal. A középkategóriás, mindennapi fogyasztásra szánt borokban kellene előre törni. „Fehérborokban versenyképesek lehetnénk, ehhez hatékonyabban kellene állnia a szakmának is, korszerűbb ültetvényekkel még olcsóbban korrekt minőséget előállítva. Ezt az egyszerű borminőséget ilyen módon előállítva kellene jobban versenyképesnek lennünk” – magyarázta Zilai Zoltán, a Magyar Szőlő- és Borkultúra Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója.

Az ötnapos rendezvényre több mint húszezren voltak kíváncsiak.