
Volt, aki nyújtotta. Volt, aki húzta. Töltötték hagyományosan almával vagy káposztával, de készült padlizsános, hurkás és reform rétes is.
„Tönköly búzaliszt és víz meg só, tehát maga a tészta ebből készül. Aztán az alapanyagok ízesítésében, ha édes, akkor nyírfacukrot használunk. Ugye nagyanyáink disznózsírral, mi már kókuszzsírral locsoljuk. Úgyhogy ez így készül” – magyarázta Badacsonyi Judit versenyző.
A tápiósági rétesfesztivált második alkalommal rendezték meg a Pest megyei településen, a szervezők célja az volt, hogy fennmaradjon és minél inkább elterjedjen a hagyományos, azaz a vékony, húzott rétestészta készítésének receptje.
A zsűri a rétesek kinézetét, a tészta vastagságát és a töltelék ízét pontozta, de leginkább azt értékelték, hogy több mint száz ember sütötte egyszerre az igazi magyar édességet.