
Négyméteres Balaton sziluettet raktak ki borral töltött poharaikból, és ezekkel koccintva alakították meg borászok és vendéglátósok a Balatoni Kört a tó közepén.
„Mi ezt az összefogást azért kezdtük el, és azért látunk benne nagyon nagy fantáziát, mert hiszünk abban, hogy ez a régió ez sokkal többet érdemel, mint amit most jelenleg kivívott magának. Ez egy egész évben működtethető régió. Egy olyan régió, ami ezekről a csodálatos borokról szól” – fejtette ki Csapody Balázs a balatonszemesi Kistücsök Étterem tulajdonosa.
A szervezet már konkrét célokat is kitűzött, az előszezonban elindítanának egy olyan rendezvénysorozatot, amelyhez az alapító tagokon kívül más partnerek is csatlakozhatnának.
„Eseményszerűen felfűzzük a már most jól működő vendéglátóhelyeket Kóstold körbe a Balatont jelszóval, egy Borpart rendezvénysorozatban gondolkodunk, és nem csupán a nyárra vonatkozik ez” – mondta el Kardos Gábor szervező.
A balatoni pincészetek közül sok már egész évben fogad vendégeket és szervez programokat. A most alakult társaság közös célja, hogy a régió minden éttermében mindig lehessen balatoni bort kóstolni.
„A helyi étterem próbáljon egy bizonyos mennyiségű helyi bort a borlapra tenni, és abból a helyi borból próbálja azt is meg, hogy egy fehér, egy rozé, egy vörös nyitott legyen, hogy ne palackot kelljen vásárolni, hanem egy pohár bort is lehessen élvezni” – fejtette ki egyik célkitűzésüket Szeremley László a Szeremley Birtok tulajdonosa.
A Balatoni Kör azt tervezi, hogy egységes címkével és jól azonosítható stílussal elkészítik a Balaton borát, amely a borvidék meghatározó fajtája, az olaszrizling lesz.