
Beemelnék a Mintamenza programba a hungarikumokat is, erről kötött megállapodást a Hungarikum Szövetség az agrárkamarával és a fővárosi kormányhivatallal. Már 700 ezren választották a korszerű közétkeztetést, a programban részt vevő konyhák munkáját szakemberek segítik.
Daragaluska-leves és paradicsomos húsgombóc volt az ebéd ma az egyik soroksári óvodában. A gyerekekre főző cég részt vesz a Mintamenza programban, a kicsik így többször kapnak gyümölcsöt, tejterméket és halat, mint korábban.
Prohászka Béla programvezető elmondta: 250 településen több mint 700 ezer fő étkezik a program szerint. Szerinte a következő cél, hogy hungarikumok is asztalra kerüljenek. Ezért kötött megállapodást a Hungarikum Szövetség, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és Budapest Főváros Kormányhivatala. Prohászka Béla sikernek nevezte, hogy a vadhús már megjelent a menüben.
A szervezők szerint fontos, hogy a konyhák helyi termelőktől szerezzék be az alapanyagot. „Ez egy nagyon stabil és nagy piac, így amennyiben a helyi termelők pozíciót tudnak fogni, az hosszú távon kiszámítható, biztonságos gazdálkodást tesz lehetővé számukra. A rövid ellátási lánc szépen bekapcsolható ide, ami európai uniós, tematikus alprogramként finanszírozást is fog kapni a brüsszeli költségvetésből” – fejtette ki Győrffy Balázs a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnöke.
A program célja a korszerű gyermekétkeztetés kialakítása. A résztvevő konyhák munkáját dietetikus és mesterszakács segíti.