

Már javában tart a szőlőültetvények metszése a Soproni Borvidéken. Ezt a munkát lombhullástól rügyfakadásig kell elvégezni és ez a legfontosabb téli teendője a gazdáknak. Igyekeztek kihasználni a napos, fagypont alatti időszakot a borászok, bár a nagy sár nehezíti a munkájukat, de haladni kell a metszéssel.
A szőlő metszése széleskörű szakmai ismereteket, nagy gyakorlatot és figyelmet igénylő munka.
A legendák szerint a szőlőművelők a metszés hasznát a kecskétől tanulták: mikor az állatok lerágták a növényt, akkor a gazda rájött arra, hogy az ilyen tövek nemcsak könnyebben elérhetőek, hanem nagyobb fürtű, bogyójú, és édesebb termést adnak, mint a fára kapaszkodott társaik.
A szőlő hasznosítását már az ókortól ismerték, a termés mennyiségének növelésére azóta számos módszert alakítottak ki.
Mind a növény külső megjelenési formájának, mind néhány biológiai tulajdonságának megváltoztatására volt szükség ahhoz, hogy a szőlő az emberiség egyik legértékesebb kultúrnövényévé válhasson.


