
A Hír TV által bemutatott Szekszárd melletti faluban működő főzdében saját pálinkát állítanak elő, de bérfőzést is vállalnak. Évente mintegy 15 ezer palackot értékesítenek, több mint 50-féle pálinkával vannak jelen a piacon. A koraigyümölcs-alapanyagokból jóval kevesebbet tudtak felvásárolni, ezekből a 2012-es évjárat hiányos lesz. A bérfőzetőknél hasonló a helyzet. „Ők megpróbálnak egy kicsit rugalmasabban gondolkodni. Akiknek eddig cseresznyéjük, meggyük vagy kajszijuk volt – netán a saját udvarukban volt az a fa, amiről összeszedték a pálinkára valót –, most vagy vásárolnak ismerősöktől, vagy azt mondják, idén nem kajsziból főzetnek. Inkább az őszi gyümölcsök felé fordulnak, a körték, a szilvák, vagy netán Szekszárdon a szőlő felé” – mondta a Brill Pálinkaház ügyvezetője, Krizl Edit.
A hiány ellenére a magas minőséget és a választékot tartani akarják a nevesebb főzdék, ezért magasabb áron is vásároltak alapanyagot. Az árakban ez várhatóan nem fog jelentkezni. „Lényegesen magasabbak a beszerzési árak mint a tavalyi esztendőben voltak, másfélszeresek a kajszi-, illetve a szilvaárak. Azt, hogy hogyan tudjuk ezt majd a késztermékben érvényesíteni, nehéz megmondani” – tette hozzá Nagy Attila főzőmester.
Megoldás lehetne, ha a főzdék külföldről vásárolnának kajszit, meggyet, vagy cseresznyét. A jogszabályok szerint azonban az ezekből készült párlatokat nem lehetne magyar termékként, pálinka megjelöléssel eladni.