
A régi magyar szőlőfajták azért nem terjedtek el széles körben Magyarországon, mert egy fajta jegyzékbe vétele, állami elismertetése nagyon hosszadalmas és nehéz procedúra – mondta a Magyar Nemzetnek Szabó Zoltán, a pécsi borvidék kiemelkedő borásza. A szakember ismertette: ezt magánszemély el sem végezheti, hivatalos kísérleti telepítésre van szükség ezeknek a fajtáknak az elfogadtatásához. Ennek hiányában nem is lehetne belőlük bort készíteni.
Kiaknázatlan lehetőségek a régi magyar szőlőfajtákban
A borász hangsúlyozta: némelyik kárpát-medencei ősi szőlőfajtában komoly potenciál rejlik, hiszen a turisták jellemzően a helyi fajtákra kíváncsiak, ha valahová ellátogatnak. – Óriási luxus, hogy az ebben lévő lehetőségeket nem aknázzuk ki. Egyelőre kisebb próbálkozásokat látunk, amelyekből most még nem lehet messzemenő következtetéseket levonni – vélekedett.
A teljes cikket a Magyar Nemzet oldalán olvashatják, IDE KATTINTVA!