NapindítóHíradóVezércikkPaláverBayer ShowLáncreakcióRadarMonitorKommentHírFM
HírTvGazdaság

"A hazai termelést is meg kell védenünk"

Még 24-én is ellenőrzi a nagyáruházak halpultjait az élelmiszerlánc-biztonsági hivatal. A hatóság a beszerzési ár alatti értékesítést szorítaná vissza a magyar termelők védelmében. A Távol-Keletről importált pangáziuszra külön figyelnek az ellenőrök, mert a takarmánnyal antibiotikum és nehézfém is kerülhet a halba.

  • 2012. december 22., szombat 19:36
Vágólapra másolva!

Hosszú sorokban állnak a vevők a halasboltokban. Magyarországon rendkívül alacsony a halfogyasztás, ennek a nagy része karácsonykor fogy – mondta Füstös Gábor, a Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. vezérigazgatója, hozzátéve, hogy ilyenkor mindkét boltjuk hosszabbított nyitvatartással üzemel, aránylag nagy mennyiségű hallal állnak mindenkinek a rendelkezésére.

Van olyan élelmiszerüzlet, ahol 300 kiló halat adnak el naponta karácsonykor. Annyit, mint máskor egy hónap alatt. A legtöbben pontyot és kárászt vesznek, a tengeri halakat a vásárlók 5-10 százaléka választja.

– A halak ára gyakorlatilag a múlt évi karácsonyi árszinttel megegyezik, a többi húsféleség ára pedig folyamatosan emelkedett – közölte a CBA kommunikációs igazgatója. Így hát árelőny is mindenképpen a hal mellett szól – tett hozzá Fodor Attila.

Halboltokban, csarnokokban az élő ponty kilónkénti ára 800 és 1000 forint között mozog. Az üzletláncok egy része ennél olcsóbban kínálja, vevőcsalogatónak használva a halat. A nagyáruházak karácsonyi árszabását a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal ellenőrzi.

– A hazai termelést is meg kell védenünk, hiszen ha a hazai termelői ár alá kerül a hal értékesítési ára, akkor képtelen lesz eladni a hazai termelő a halat – fogalmazott Bognár Lajos helyettes államtitkár, hozzátéve: ezáltal, adott esetben, csődbe is mehet és onnantól kezdve viszont a hal ára egy idő után pedig az egekbe szökik.

A vidékfejlesztési miniszter utasítására a Távol-Keletről importált pangasiusra, azaz cápaharcsára a hatóság fokozottan figyel. Bognár Lajos közlése szerint a pangasius esetében az a legnagyobb probléma, hogy nem ismert a halak esetében a takarmányozásuk. A takarmánnyal nagyon sok elem, nehézfém, antibiotikum kerülhet bele. Ha egészségre káros anyagot találnak a halhúsban, a terméket azonnal kivonják forgalomból, a kereskedő pedig bírságra számíthat.