
130 kiló lisztből készül Szolnokon a Kárpát-medence kenyere. Az alapanyagokat a Magyarországtól elcsatolt területen dolgozó pékek ajánlották fel, a 235 kilós tészta 6 órán keresztül sül Közép-Európa legnagyobb kemencéjében, amit tavaly építettek a Szolnoki Művésztelepen.
A magyarlakta területek összefogását szimbolizáló kenyér 4000 szeletét a megszentelés után Szolnok lakosai között osztják szét augusztus 20-án. „A kenyér alkotóelemei azok igazából az elvált nemzetrészekből származnak, tehát Felvidékről hoztuk a burgonyát, Kárpátaljáról a forrásvizet, Erdélyből sót, a parajdi sót, és hát Délvidékről, Zentáról hoztuk a kovászt, és így állt össze igazából a nagy kenyér. Természetesen minden egyes alkotórésznek és minden egyes morzsának és minden egyes búzaszemnek, ami benne van, mindennek szimbóluma van, hiszen az emberek is egy ekkora egységben tudnak igazából a Kárpát-medencében együtt élni, együttműködni” – mondta Harcsa Béla ötletgazda.