
A lépes méztől az akácmézig számtalan fajtát ismerhetnek meg azok, akik ellátogatnak a hétvégén a 6. Debreceni Mézeskalács Fesztiválra. A rendezvénnyel idén is a méz jótékony hatására igyekeznek felhívni a figyelmet, mert Magyarország mézfogyasztásban jóval elmarad a nyugat-európai országoktól.
Kíváncsian nézték a mézeskalács-készítést az érdeklődők, próbálták ellesni a fortélyokat; vannak, akik olykor megpróbálkoznak vele otthon, de vert mézeskalácsot ma már kevesen tudnak készíteni. Debrecenben hatodik alkalommal rendezik meg a mézeskalács-fesztivált. Idén a régi idők vásári hangulatát idézték fel a Medgyessy Ferenc Emlékmúzeum udvarán.
Nemcsak késztermék, de alapanyag is van bőséggel a fesztiválon. Akáctól a repcén át a napraforgóig rengeteg mézfajtáról lehet érdeklődni, és persze mindegyiket meg is lehet kóstolni. A gyerekek azt is megnézhetik, hogyan él egy méhcsalád, anélkül hogy félniük kellene a szúrástól.
A debreceni fesztiválnak nemcsak a mézeskalács-készítés bemutatása, hanem a méz népszerűsítése is célja. Magyarországon ugyanis tizedannyi mézet fogyasztanak az emberek, mint nyugaton, pedig azt már a gyerekek is tudják, hogy jótékony hatással van az egészségre.