NapindítóHíradóVezércikkPaláverBayer ShowLáncreakcióRadarMonitorKommentHírFM
HírTvSzínes

Balatoni bort a Balaton-partra

Akciósorozatot indított a két legnagyobb badacsonyi borászszervezet. Arra kérik a Balaton környéki vendéglátószakmát, hogy lehetőségük szerint a balatoni borokat és a helyi alapanyagokból készült ételeket válasszák. A vasárnapi programon a nyolc borászat borából készült cuvée-t száz borturista kóstolhatta meg.

  • 2013. április 07., vasárnap 13:32
Vágólapra másolva!

Balatoni bort a Balaton-partra szlogennel indított akciósorozatot két badacsonyi borásztársaság. Céljuk, hogy a Balaton-parti éttermek és szállodák döntően a helyi pincészetek borait kínálják a vendégeknek.

„Nyugat-Európában, ha elmegyünk egy borvidékre, és ott elmegyünk egy étterembe, ott nem lehet más borvidék borait megkóstolni vagy az ételhez kóstolni, hanem csak a helyi, a helyben készült borokat lehet kóstolni” – mondta Pálffy Gyula, a Pálffy pincészettől.

A badacsonyi borászok a Balaton környéki vendéglátósokat is arra buzdítják, hogy részesítsék előnyben a balatoni borokat és a helyi alapanyagokból készült ételeket. Ez nemcsak a helyi borászatoknak jó, de a turizmus színvonalát is növeli.

„Vannak olyan pontjai az országnak, Budapest természetesen, ahol egy keresztmetszetet célszerű felvonultatni és a legjobb dolgokat összehozni – magyarázta Laposa Bence borász. – Egy budapesti csúcsétteremben nyilván az ország legjobb borai kerüljenek az asztalra, de itt, a Balatonnál most már bőven rendelkezünk azzal a minőséggel, azzal a választékkal, azzal a fajtaszerkezettel, hogy egy tökéletes repertoárt tudunk mutatni az idelátogatóknak” – tette hozzá.

A nyolc borászat közös rendezvényekkel és közös ajánlatokkal igyekszik majd minél több Balaton-parti hotelt és vendéglátóhelyet bevonni. Biztosak benne, hogy az éttermeknek is megéri, ha helyi borokra építik kínálatukat.

„A helyi kultúra minőségét határozza meg az, hogy milyen a borkínálat – közölte a Badacsonyi Kör alapítója. – Ez ugyanaz minthogy ne alpesi katalógusból kiollózott villát építsen magának valaki a Balaton-felvidékre, ahova ez nem annyira illik. Ez ízlés kérdése, kulturáltság kérdése, hogy egy koherensebb, szebb világban élhessünk, ahol odaillő dolgok vannak” – tette hozzá Kardos Gábor.

Badacsonyban nyolc borászat képviselője egy nagy kehelybe öntötte pincészete egy-egy borát, hogy ezzel is szimbolizálja az összefogás fontosságát.