NapindítóHíradóVezércikkPaláverBayer ShowLáncreakcióRadarMonitorKommentHírFM
HírTvSzínes

Ez a kenyér nem csak a 10 millió magyaré

110 kiló lisztből, 15 kiló burgonyából, 2 kiló sóból és élesztőből készül a Kárpát-medence kenyere Szolnokon. Az úgynevezett pityókás kenyér alapanyagait a szomszédos országok pékjei hozták, akik a 190 kilós tészta gyúrásában is segítettek.

  • 2013. augusztus 19., hétfő 18:56
Vágólapra másolva!

Az óriás cipó kisütéséhez külön kemencét építettek a Szolnoki Művésztelepen. A 150 kilós kenyér 6 ország magyarlakta területeinek összefogását szimbolizálja, megszentelése után pedig a szolnokiak között osztják szét augusztus 20-án.

„Nem mindegy, hogy Szent István ünnepén, az új kenyér ünnepén hogyan és miképpen tudjuk éreztetni azt, hogy ez a kenyér nemcsak a 10 millió magyaré, nemcsak a kis Magyarországé, hanem 15 millió magyaré, azoké is, akik a határokon kívül élnek, a magyarlakta területeken élő magyaroké – fogalmazott Szolnok polgármestere. – Sőt, azt gondolom, hogy a Kárpát-medence bármely népéé lehet, mert ezzel a kenyérrel, innen Szolnokról azt szeretnénk üzenni, hogy a kenyér életünk azon meghatározó része, amely nélkül, ezredévekre visszamenőleg, egyszerűen nem mondhatjuk azt, hogy ember él a Földön” – tette hozzá Szalay Ferenc.