
A klímaváltozás hatásaira való felkészülés fontosságát hangsúlyozta a köztársasági elnök, aki villányi és szekszárdi borászokkal találkozott. Villányi borászok azt mondják, eddig csak a változás pozitív hatásait érezték, ugyanis míg korábban öt évjáratból egy-kettő, addig mostanában három-négy is nagynak nevezhető. Szekszárdon a kadarkára, a kékfrankosra helyezik a hangsúlyt, ugyanis ezek a szőlőfajták jól bírják az időjárás-változásokat.
Újakat telepítenének a régi tőkék helyett a villányi és szekszárdi borászok, emellett új területeket is művelésbe vonnának. Abban bíznak, hogy a mostani uniós költségvetési ciklusban a korábbihoz hasonló támogatásban részesülnek. „Minél több szőlőültetvény legyen itt a Villányi Borvidéken. Ezenkívül jó borok szülessenek, egyre több olyan fiatal gazda, fiatal szőlőtermelő, borász legyen, aki nagyon szívesen csinálja. Ezen dolgozunk, és bízom abban, hogy így is lesz” – mondta Bock József, a Villányi Hegyközség elnöke.
A klímaváltozást a borászok is megérzik, mert az időjárás egyre szélsőségesebb. Sok a csapadék, gyakran van jégeső, és az extrém meleg is egyre gyakoribb.
„Öröm az ürömben, hogy a régi magyar fajták, mint a kadarka, a kékfrankos, kezdenek újra meghatározóvá válni Szekszárdon, ezek adják a kitörésünknek egyfajta új útját. Mind a kettő hagyományosan alkalmas arra, hogy ne cukrosodjék túl, tehát képesek arra, hogy ezt a fajta kihívást sikeresen ellensúlyozza” – fogalmazott Heimann Zoltán, a Szekszerádi Borvidék elnöke.
A villányi és szekszárdi borászokat meglátogató államfő arra emlékeztetett: Chilében és Kaliforniában már jelentős hatása van a klímaváltozásnak, sőt már Európa déli részén is érezni lehet a káros felmelegedést. „Az, ami most probléma mondjuk Toszkánában, lehet, hogy tizenöt-húsz vagy harminc év múlva probléma lesz Villányban, lehet, hogy korábban. Tehát érdemes figyelni más borrégiók, más bortermő területek reakcióit, a klímaváltozásnak ezekre a régiókra gyakorolt hatásait és ebből – ahogy szokták mondani: okos ember a más kárán tanul – levonva a megfelelő következtetéseket, felkészülni” – figyelmeztetett Áder János.
A köztársasági elnök úgy látja, a magyar borászoknak még van idejük és lehetőségük a felkészülésre. Ennek része lehet a szárazságtűrőbb fajták telepítése, a kártevők elleni hatékonyabb védekezés, illetve az öntözéses kultúra megteremtése is.