NapindítóHíradóVezércikkPaláverBayer ShowLáncreakcióRadarMonitorKommentHírFM
HírTvBelföld

Mi van a kondérokban?

Budapesten is elindul a mintamenza program. Pesti Imre kormánymegbízott szerint az a cél, hogy a gyerekek a jövőben tápláló ételeket kapjanak. A közétkeztetésben részt vevő cégek többsége egészségtelenül főz, a fejadag pedig sokszor kevesebb az előírtnál. A minőségi ételhez pénzt is biztosít a kormány: idén 50 százalékkal emelték a közétkeztetésre fordítandó forrásokat.

  • 2013. január 09., szerda 18:37
Vágólapra másolva!

A Hír TV-nek decemberben panaszkodtak az ebédre az egyik kispesti iskolában. Budapest XIX. kerületében közbeszerzésen kiválasztott magáncég végzi a közétkeztetést. A polgármester ma már személyesen ellenőrzi az ebéd minőségét, de hivatalból is vizsgálódik. „Amennyiben ezt a minőséget, mennyiséget nem kapja meg a kispesti önkormányzat, teljesen mindegy, hogy döntött a közgyűlés fideszes többsége, én ezt a szerződést fel fogom bontani” – szögezte le Gajda Péter, Kispest MSZP-s polgármester.


A fővárosi kormánymegbízott sem engedi a rossz minőségű menzai kosztot. A hivatal mintaprogramot indít. „A cél az, megnézzük, hogy hol mit vásárolnak, milyen étlapot állítanak össze azok, akik a közétkeztetést biztosítják, és hogyan változtatják ezt az étlapot.” – mondta Pesti Imre fővárosi kormánymegbízott.

A mintaprogram szakmai vezetője szerint sok szolgáltató főz egészségtelenül. Az adagok kisebbek az előírtnál, mert az ebédpénz egy részét másra költik. „Ezt nyomon tudjuk követni az étlap, a feltálalt étel és természetesen egy laborháttérrel vizsgált eredmény alapján” – szögezte le Prohászka Béla szakmai vezető.

A közétkeztetésre szánt állami támogatás idén 50 százalékkal nőtt. A szolgáltatóknak ezért egészséges, magyar alapanyagokat kell használniuk, hogy az ételek vitamin- és ásványianyag-tartalma megfelelő legyen.