NapindítóHíradóVezércikkPaláverBayer ShowLáncreakcióRadarMonitorKommentHírFM
HírTvGazdaság
A kukában landol a vásárolt élelmiszer fele

A kukában landol a vásárolt élelmiszer fele

Nem lehet elégszer hangsúlyozni, hogy az élelmiszer-pazarlás egyszerre környezetvédelmi, gazdasági és erkölcsi probléma, ezért minden fogyasztó részéről folyamatos tudatosságot igényel a visszaszorítása - hívta fel rá a figyelmet a Magyar Nemzet Online.

  • 2020. október 18., vasárnap 20:21
Vágólapra másolva!

Idehaza évente több mint 600 millió adag élelmiszert pazarolunk el a háztartásokban, amely mennyiség több mint félmillió ember teljes körű éves élelmezését fedezné.

A veszteség pénzben kifejezett értéke pedig több mint 170 milliárd forint, vagyis

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) az idei élelmezési világnap alkalmából felhívta a figyelmet: kutatásaik alapján

a feleslegessé vált ételalapanyagok felénél nem megelőzhető, hogy hulladékká váljon, ilyen például a csont, a zöldség- és gyümölcshéj, a tojáshéj, ám a másik részben termelődő hulladék egy kis odafigyeléssel elkerülhető lenne. Ezt a megelőzhető részt nevezzük élelmiszer-pazarlásnak,

A Nébih felidézi: sokat fejlődött a társadalom e területen az elmúlt években, hazánkban széles körű összefogás tapasztalható a pazarlás visszaszorítására. Ennek első eredménye az Élelmiszer Érték Fórum létrehozása volt 2014-ben, amelyben a társadalom és a gazdaság minden szegmense képviselteti magát. A Nébih Maradék nélkül programja pedig két évvel később, 2016-ban jött létre azzal a céllal, hogy a szemléletformálás eszközével csökkentse az élelmiszer-pazarlás mértékét.

A szakemberek hangsúlyozzák:

A kicsiknek bemutatóórákkal, oktatási kiadványokkal, videókkal, gondolkodásra ösztönző munkafüzetekkel, szórakoztató játékokkal, rajzpályázattal, a pedagógusoknak pedig prezentációkkal igyekeznek átadni az üzenetet, hogy az élelmiszer valójában mekkora érték – hívta fel a figyelmet az élelmiszer-biztonsági hivatal.

Magyar Nemzet Online