
Hagymás vér, toroskáposzta, kolbász – a Mangalica Fesztivál látogatói bőséges étlapról válogathattak. A szokásos ízek mellett különleges páccal készült húst is kínáltak az árusok. A megnyitón a polgármester emlékeztetett: a rendszerváltás idején majdnem kihalt az ősi magyar disznófajta, a tenyésztés újraindítása Debrecenben kezdődött. „Azt hiszem, aki végignézi a mangalicakínálatot, az meg lehet elégedve azzal, amit ezzel a különleges magyar fajtával a tenyésztők innen a környékről és kicsit messzebbről is elénk hoztak” – mondta Kósa Lajos.
A fesztiválon élő állatokat, hagyományos, szőke és vörös mangalicát is meg lehetett nézni. A legtöbben mégis a hungarikumnak számító disznó ízére voltak kíváncsiak.
Tizenöt mangalicatenyésztő vett részt a rendezvényen. Ők fel is dolgozzák a disznó húsát. „Nem muszáj táppal hizlalni, mi nem is hizlaljuk táppal, csak hagyományos takarmányon tartjuk őket, és egész más az íze” – mondta Tóth Lászlóné.
A mangalicahús prémiumkategóriás terméknek számít. A hajdú-bihari tenyésztők közül többen rendszeresen szállítanak londoni Michelin-csillagos éttermekbe. „Ha ár-érték arányban gondolkozunk, akkor azt mondom, hogy a minőségével arányosan drágább. Nagyon magas minőségű, nem is mindennap vesszük, de amikor az ünnepek asztalára kerül, akkor megadjuk az árát a jó minőségnek” – mondta Tóth Péter, a Mangalicatenyésztők Országos Egyesületének elnöke.
A magas ár ellenére húsvétkor többen vesznek mangalicahúst, sokan a fesztiválon vásárolták meg a húsvéti kötözött sonkát is.