

Nincsenek könnyű helyzetben a hazai nyúltartók. Bár a kezdeti megtorpanás után már ismét elindultak a szállítmányok az ágazat fő bevételi forrásának számító külföldi piacokra, a korábbinál ugyanakkor 20-25 százalékkal kevesebb húst tudnak exportálni, ráadásul az árak is nagyot estek - írja a Magyar Nemzet.
Bár a hazai hústermeléssel foglalkozó vállalkozások minden bizonnyal fellélegezhetnek a kormány vidéki területeket érintő enyhítő intézkedései miatt, a nyúltartóknak ugyanakkor nem jelent különösebb könnyebbséget, hogy Budapesten és Pest megyén kívül megnyithatnak a szállodák és vendéglátóhelyek.
Az ágazat ugyanis főként az exportpiacokra termel, az itthoni úgynevezett HoReCa-szektor minimális mennyiségű nyúlhúst igényel. Az ágazat legnagyobb felvevőpiaca Németország, Svájc és Olaszország, itt azonban a járványhelyzet hatására alaposan visszaesett a kereslet, ami az árak azonnali zuhanásához vezetett. Juráskó Róbert, a Nyúl Szakmaközi Szervezet és Terméktanács elnöke a Magyar Nemzetnek elmondta: az elmúlt hetekben ugyan rendeződött az export helyzete, így a hazai vágóhidakról ismét elindulhattak a szállítmányok Nyugat-Európa felé, a mennyiség ugyanakkor 20-25 százalékkal elmarad az ilyenkor szokásostól.
Az árakra emellett a hússzektorban tapasztalható általános többlettermelés is hatással van, a terméktanács elnöke szerint csak a múlt héten 15 százalékkal tovább esett a nyúl piaci ára. A termelők költségei ugyanakkor ezzel ellentétben folyamatosan nőnek: a takarmányárak az alapanyagok hiánya, illetve a nehézkes import miatt egyre emelkednek, ahogyan a telepek fertőtlenítésére használt szerekért is jóval többet kell fizetniük most az állattartóknak, mint korábban.
Magyar Nemzet