NapindítóHíradóVezércikkPaláverBayer ShowLáncreakcióRadarMonitorKommentHírFM
HírTvSzínes

Nem mindennapi mézet is kóstolhatnak a látogatók

A hazai mézet népszerűsítik a hétvégén Kaposváron. A háromnapos Mézfesztiválon hetven kiállítótól lehet kóstolni. Az akácon kívül az egyik legnagyobb mennyiségben előállított hársmézet is megízlelhetik a látogatók. A magyar családok még mindig kevés mézet fogyasztanak.

  • 2013. szeptember 15., vasárnap 14:11
Vágólapra másolva!

A különlegességnek számító medvehagymás méz ugyanúgy készül, mint a hárs- vagy az akácméz, csak még kevesen ismerik.

Egy-egy termelő akár 250-fajta mézet is elő tud állítani. A méhészet a magyar mezőgazdaság bruttó termelési értékének egy százalékát adja. A méz nyolcvan százaléka kerül exportra, lényegében a német a francia és az olasz áruházak polcaira.

Magyarországon az egy főre jutó fogyasztás elmarad az európai átlagtól. Egy négyfős magyar család évente két kilogrammot, míg más európai országokban hat-hét kilogrammot is ehetnek az édes készítményből.

A méz fogyasztása előnyös álmatlanság, nátha, étvágytalanság esetén, és erősíti az immunrendszert. Szakemberek szerint a pozitív hatásai inkább a rendszeres fogyasztásakor érvényesülnek. Elég belőle napi két-három kávéskanálnyi.